Κολάζ, το δημιουργικόν

Τις προηγούμενες μέρες -τις δύσκολες, μετά διακοπών ημέρες- καθώς ζεσταινόμουν, νοσταλγούσα τη θάλασσα και παράλληλα βρισκόμουν σε φάση ενδοσκόπησης(συνηθισμένη για μένα κατάσταση) μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω έναν πίνακα, με την τεχνική του κολάζ. Είναι μια τεχνική που αγαπώ ιδιαίτερα και γνώρισα για πρώτη φορά σε μάθημα καλλιτεχνικών στη σχολή. Από τότε συνήθιζα να κάνω κολάζ μαζί με τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια κάποιας θεματικής ενότητας. Το διασκεδάζαμε πάρα πολύ καθώς είναι εξαιρετικά δημιουργικό και ευχάριστο σαν ομαδική δραστηριότητα. Είχα όμως τον καημό να δημιουργήσω και κάτι δικό μου, πιο πολύ για να δω την αποκάλυψη του εσωτερικού μου κόσμου επι πίνακι. Τα στάδια για ένα τέτοιο κολάζ είναι τα εξής :
- Μαζεύουμε κοντά μας όσα περιοδικά διαθέτουμε τη δεδομένη στιγμή στο σπίτι μας. Συγκεντρώνουμε επίσης τα απαραίτητα υλικά, ψαλίδι, κόλλα χειροτεχνίας και μια επιφάνεια για να κάνουμε το κολάζ.
-Σκεφτόμαστε το θέμα που θα έχει το έργο μας ή ξεφυλλίζουμε τα περιοδικά και παίρνουμε ιδέες.
-Στη συνέχεια αναζητούμε από τα περιοδικά, εικόνες, χρώματα, σχέδια ή ο,τι άλλο ταιριάζει στο έργο που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
-Κόβουμε σε σχήματα που να μπορούν να ταιριάξουν ώστε η εικόνα να φαίνεται συνεχής και να μη δημιουργούνται κενά ή άσχημες γωνίες.

-Τοποθετούμε τα κομμάτια που κόψαμε στην επιφάνειά μας, χωρίς κόλλα αρχικά και όταν δούμε πως το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, τότε προχωράμε στο κολάζ.

kolaz
Το σκηνικό του πίνακά μου είναι όπως βλέπετε, καλοκαιρινό. Αυτή την εποχή όλα τα περιοδικά, και ένθετα εφημερίδων είναι γεμάτα από καλοκαιρινά θέματα και είναι εύκολο να βρεις εικόνες για κάτι τέτοιο. Ήθελα να δημιουργήσω αμμουδιά και θάλασσα, ώστε να κολλήσω και κάποια κοχύλια που μάζεψα. Το υπόλοιπο σκηνικό προέκυψε από τη συλλογή εικόνων που μου έκαναν "κλικ" και οι πλανήτες, στον "ουρανό" του πίνακά μου προήλθαν από περιοδικό αστρολογίας. Η τελική σύνθεση μοιαζεί να είναι μια πιστή περιγραφή του ασυνείδητού μου. Το έχω ήδη κρεμάσει στον τοίχο και χαλαρώνω πολύ καθώς τον κοιτώ.
Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, δοκιμάστε το, μόνοι ή με παιδιά. Μόνο να έχετε κοντά σας και ένα καλαθάκι σκουπιδιών, γιατί τα άτιμα τα αποκόμματα σκορπίζονται παντού.

Καλές συνθέσεις!

10 Responses to “Κολάζ, το δημιουργικόν”

Leave a Reply


Χρήστες Online
Papier-Mache